Det er ikke længere muligt at indsende bidrag til Visionskonkurrencen for Kongelunden. Du kan se konkurrenceprogrammet på denne side.

Kongelunden i Aarhus strækker sig fra Marselisborg Slot og Forstbotanisk Have i syd til Tivoli Friheden mod nord – og fra Ole Rømer Observatoriet mod vest til Mindeparken og Aarhus Bugt mod øst. Området rummer flere store idrætsfaciliteter og attraktioner, og det indgår i den store landskabelige sammenhæng med Aarhus Bugt og Marselisborg Skovene.

Kongelundens Sekretariat igangsætter hermed en visionskonkurrence, som handler om at indhente ideer, der kan være med til at løfte Aarhus og Kongelunden Aarhus ind i en ny æra. Vi ønsker os banebrydende idéer og billeder på visionen for området, som er skarpt formidlet, visualiserede og velunderbyggede, og som viser de første skridt i retning af en samlet helhedsplan for Kongelunden.

Der er formuleret fem bystrategiske pejlemærker for Vision Kongelunden. Det er ønsket, at pejlemærkerne skal fungere som afsæt for idéer og forslag, der visualiserer, hvordan Kongelunden Aarhus’ fulde potentiale kan udfoldes.

Deltagerne i visionskonkurrencen kan vælge at dykke ned i ét af pejlemærkerne, eller man kan søge at sammenfatte dem i én samlet idé til Kongelunden Aarhus’ udvikling. Det handler både om de eksisterende kvaliteter og fremtidige udviklingsmuligheder, Kongelunden allerede har som område, men også om at styrke de fysiske og mentale sammenhænge mellem Kongelunden og de omkringliggende byområder. Endelig handler det om det potentiale Kongelunden har som én samlet destination for at løfte hele Aarhus og regionen.

For at sikre, at vi modtager så mange kvalificerede forslag som muligt, har Kongelundens Sekretariat i samråd med Arkitektforeningen valgt at give afkald på de tidligere tilmeldingskrav til visionskonkurrencen. Eventuelt yderligere information og opdateringer frem mod aflevering den 30. oktober 2020 vil være at finde på Kongelundens hjemmeside.

Vi ser frem til at modtage virkeligt ambitiøse og visionære forslag til fremtidens Kongelunden Aarhus.

Hold øje med denne side.

OBS
Vær opmærksom på, at et 'Spørgsmål og svar'-dokument er tilføjet i bilagslisten. Bilaget opdateres løbende og dateres.

Konkurrenceprogram

Der er indleveret 43 visionære forslag i visionskonkurrencen for Kongelunden. Af dem er der valgt tre sidestillede vindere, der hver tildeles en præmie på 225.000 kr.

De tre vinderforslag

 

Vinderne

Vinderne er:

Culture Works, OVJ Arkitekter, Martin Thim og Juul Carlsen Studio for forslaget ”Kongelunden

BIOSIS ved arkitekt maa Morten Vedelsbøl og arkitekt maa Mikkel Thams Olsen, KANALEN ved arkitekt maa Jens Thomas Arnfred og PHALplanning ApS ved landskabsarkitekt Peter Holst for forslaget ”Kongelunden

LYTT og konsulent Mogens Morgen for forslaget ”Den Røde tråd

Derudover får forslaget ”Kongelundens Vilje” indleveret af Urland Aps og Center for Væredygtighed hædrende omtale. Det samme gør forslaget ”Underskoven” indleveret af Tredje natur og Arkitektkontor. Regenerative byer

Konkurrencen

Konkurrencen har været åben for arkitekter, landskabsarkitekter og by- og projektudviklere m.v., og de indkomne forslag er blevet vurderet af et bedømmelsesudvalg bestående af den politiske styregruppe for Vision Kongelunden og de to fagdommere arkitekt MAA Lars Autrup, direktør i Akademisk Arkitektforening og arkitekt MLArch, MNLA Professor i Landskabsarkitektur Jenny B. Osuldsen, partner i Snøhetta.

Du kan downloade den samlede dommerbetænkning her: 

DOMMERBETÆNKNING

Se vinderforslagene