De skal konkurrere om at tegne nyt fodboldstadion til Aarhus

Med referencer fra stadionprojekter som blandt andet ”Fuglereden” i Beijing, det japanske nationalstadion fra OL 2020, Stade de France – og en række øvrige markante referencer til verdensarkitektur – er det teams fra den øverste arkitektoniske hylde, der skal deltage i konkurrencen om at tegne Aarhus’ nye fodboldstadion.

De 42 teams af anerkendte danske og internationale tegnestuer, der har ansøgt om at deltage i projektkonkurrencen, er nu blevet indsnævret til følgende seks prækvalificerede hold:

Team 1

COBE (København, Danmark)

Altherden Fuller Leng Limited (AFL Architects), (Manchester, England)

Team 2

Dissing+Weitling (København, Danmark)

Kengo Kuma (Tokyo, Japan/Paris, Frankrig)

MASU Planning (København, Danmark)

MOONN (Aarhus, Danmark)

Team 3

Dorte Mandrup (København, Danmark)

Kristine Jensen Landskab & Arkitektur (Aarhus, Danmark)

Team 4

Herzog & de Meuron World Ltd. (Basel, Schweiz)

Vogt Landschaftsarchitekten AG (Zürich, Schweiz)

Team 5

SCAU (Paris, Frankrig)

ARKITEMA (Aarhus, Danmark)

LYTT Architecture (Aarhus, Danmark)

Team 6

Zaha Hadid Limited (London, England)

Sweco Danmark A/S (Aarhus, Danmark)

TREDJE NATUR (København, Danmark)

Prækvalifikationen er sket på baggrund af en samlet vurdering af både juridiske og tekniske kriterier som arkitektur, kulturforståelse, helhedstænkning m.m. for at sikre, at projektet ikke kun bliver spektakulært, men også kommer i mål i forhold til anvendelse, økonomi og tid.

Det er den såkaldte politiske styregruppe for Kongelunden med repræsentanter for byråd og de to donatorer bag projektet, der har godkendt prækvalifikationen efter indstilling fra projektets faglige rådgivere.

Jeg er stolt og begejstret over, at ”hele verden” har fået øje på, at vi i Aarhus har store ambitioner om at skabe et smukt og banebrydende nyt fodboldstadion. Det har været en tæt på umulig opgave at snævre feltet ind til seks teams, og jeg vil gerne takke alle 42 teams for deres interesse for Aarhus. Jeg er sikker på, at vi får arkitektur i verdensklasse – et vartegn for byen tilpasset den smukke og unikke beliggenhed som en del af midtbyen og midt i skoven
Borgmester Jacob Bundsgaard
Det er teams fra arkitekturens Champions League, der nu skal dyste om at opføre fremtidens stadion i Aarhus. Det er et vigtigt første skridt i at sikre de store ambitioner for hele Kongelunden, der skal være et samlingssted med attraktive faciliteter for idrætsudøvere på tværs af sportsgrene. Jeg har en forventning om, at de forskellige teams vil have fokus på både funktionalitet, æstetik og ikke mindst bæredygtighed, når de afleverer deres bud
Rådmand Rabih Azaz-Ahmad, Kultur og Borgerservice
Barren for det nye fodboldstadion er fra starten sat højt med så stærke referencer, som vi ser hos alle seks prækvalificerede hold. Jeg er sikker på, at vi i 2026 står med et stadion som bliver en kæmpe oplevelse, men også en velsmurt maskine med svar på væsentlige forhold som ankomst, adgang, flow, komfort og logistik
Rådmand Bünyamin Simsek, Teknik og Miljø

De seks prækvalificerede hold skal aflevere deres projekt i foråret 2022, hvorefter bedømmelsesprocessen går i gang, eventuelt efterfulgt af en forhandlingsproces. Det er forventningen at kunne udpege et vinderforslag senest i efteråret 2022.