Vinderne er fundet i visionskonkurrencen for Kongelunden
Visionen er, at Kongelunden i Aarhus skal være byens grønne hjerte og et samlingspunkt for alle aarhusianere og byens gæster. Her skal både være plads til jubel og brøl på et helt nyt stadion og ro og fordybelse under trækronerne.
Men hvordan bliver vision til virkelighed? Det er der kommet 43 visionære bud på i visionskonkurrencen for Kongelunden. Af dem er der valgt tre sidestillede vindere, der hver løber tildeles en præmie på 225.000 kr.
Vindere af visionskonkurrencen
Vinderne af Visionskonkurrencen for Kongelunden er:
Culture Works, OVJ Arkitekter, Martin Thim og Juul Carlsen Studio for forslaget ”Kongelunden”
BIOSIS ved arkitekt maa Morten Vedelsbøl og arkitekt maa Mikkel Thams Olsen, KANALEN ved arkitekt maa Jens Thomas Arnfred og PHALplanning ApS ved landskabsarkitekt Peter Holst for forslaget ”Kongelunden”
LYTT og konsulent Mogens Morgen for forslaget ”Den Røde tråd”
Derudover får forslaget ”Kongelundens Vilje” indleveret af Urland Aps og Center for Væredygtighed hædrende omtale. Det samme gør forslaget ”Underskoven” indleveret af TREDJE NATUR, MATTER, TWENTYFIFTY & MANIFESTUS.
Et kæmpe idékatalog til inspiration
Formålet med visionskonkurrencen, der blev igangsat tilbage i september, har været at indhente inspiration og ideer, der kan bidrage til at løfte Aarhus by og Kongelunden ind i en ny æra.
”Vi har nu fået et fantastisk idékatalog, som vi kan bruge, når vi skal udvikle hele Aarhus’ mangfoldige legeplads, Kongelunden. Særligt tre forslag udmærker sig i idérigdom og kvalitet, og dem har bedømmelsesudvalget valgt at præmiere. Det er ikke sådan, at nu bliver Kongelunden som vinderforslagene skitserer, men nu har vi en perlerække af gode ideer at arbejde videre med, når det unikke område over de næste mange år skal foldes ud for flere aarhusianere og byens gæster”, siger borgmester Jacob Bundsgaard.
Mange temaer i spil
Temaerne, som de mange visionsforslag tager op, spænder vidt – lige fra de helt store landskabelige linjer til parkering omkring stadion.
”Selvom vi stadig er højt oppe at flyve i sådan en visionskonkurrence, så er det inspirerende at se, at der er helt konkrete, jordnære forslag til, hvordan vi kan skabe et smukt og visionært område, som samtidig kan fungere i det daglige. Det er vigtigt, at vi sikrer tilgængeligheden og en ordentlig infrastruktur. Vi skal huske, at vi er ved at udvikle et område og et nyt stadion, som aarhusianerne skal kunne bruge de næste 100 år”, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.
Bæredygtighed og sammenhængende idrætsfaciliteter er nogle af de temaer, der glæder rådmanden for Kultur og Borgerservice:
”Jeg er glad for at se en række gode bud på, hvordan idrætten i Kongelunden kan leve side om side, så vi får et område med en spillevende sportscampus. Flere forslag, også blandt vinderforslagene, har bæredygtighed og biodiversitet i fokus. Det er vigtigt at tænke ind, når vi udvikler fremtidens Kongelunden i Aarhus”, siger Rabih Azad-Ahmad.
I 2021 skal visioner gøres konkrete
Til at realisere Vision Kongelunden har Aarhus fået tilsagn om en generøs donation fra Salling Fondene og Lind Invest på tilsammen 500 mio. kr. Aarhus Kommune har også afsat 250 mio. kr. til projektet.
”Jeg er rigtig glad for, at vi med visionskonkurrencen nu er kommet et skridt videre. Vi er i gang med en stor forandringsproces for at skabe et godt og attraktivt område med mange store oplevelser. Visionerne har været meget inspirerende, og der er nu et virkeligt godt katalog af ideer, som kan bruges i det videre arbejde,” siger Henrik Lind, CEO i Lind Invest.
Også Jens Bjerg Sørensen fra Salling Fondene er glad for, at projektet nu er et skridt videre.
”Vi har efterlyst visionære forslag, og det har vi fået. Det har været et privilegie at være med i processen omkring konkurrencen, hvor vi nu står med tre vinderforslag – foruden de 40 andre gode forslag – der kommer med gode bud på, hvordan blandt andet natur og idræt kan foldes ud i Kongelunden”, siger Jens Bjerg Sørensen.
I løbet af 2021 forventer Kongelundens Sekretariat at udsende en række udbud af blandt andet bygherrerådgivning, konkurrence og udbud af det nye fodboldstadion til byen, samt udbud af en helhedsplan for det samlede område, hvilket visionskonkurrencen netop er inspirationskilde til. De tre præmierede forslag udgør et billede på de temaer, der bliver vigtige i den langsigtede udvikling af Kongelunden og vil sammen med alle de andre kreative forslag fra visionskonkurrencen udgøre en rig idébank af referencer og inspiration for det videre arbejde.
Fakta
Kongelunden i Aarhus er et område på mere end 200 hektar, der strækker sig fra Tivoli Friheden i nord til Den Uendelige Bro i syd. Visionen er, med respekt for områdets historie og unikke natur, at gøre Kongelunden til et samlingspunkt for alle aarhusianere og byens gæster.
Til at realisere Vision Kongelunden har Aarhus fået tilsagn om en donation fra Salling Fondene og Lind Invest på 500 mio. kr. Aarhus Kommune har i budgetaftalen for 2021 afsat 250 mio. kr. til projektet.
Visionskonkurrencen for Kongelunden har været åben for arkitekter, landskabsarkitekter og by- og projektudviklere m.v. De indkomne forslag er blevet vurderet af et bedømmelsesudvalg bestående af den politiske styregruppe for Vision Kongelunden og de to fagdommere arkitekt MAA Lars Autrup, direktør i Akademisk Arkitektforening og arkitekt MLArch, MNLA Professor i Landskabsarkitektur Jenny B. Osuldsen, partner i Snøhetta.
Se yderligere materiale
Dommerbetænkning, billeder og yderligere baggrundsmateriale kan downloades på denne side.