Billedtekst: Mange modigere aarhusianere var hurtige til at træde til, da der under et fyrværkerishow gik ild i det gamle stråtækte Humlehavehuset. Fotograf Børge Venge, 1958, Aarhus Stadsarkiv.

Humlehavehuset var et lille stråtækket hus, der blev opført i 1840 for godsejer Ingerslev fra herregården Marselisborg. Herregården lå omtrent, hvor Marselisborg Gymnasium i dag ligger, og da det lille hus skulle bruges som bolig for godsets kusk, blev det opført tæt på godset i det skovområde, der blev kaldt Friheden. Antageligt havde godset også sin humlehave her, og huset fik derfor navnet Humlehavehuset.

I 1896 blev Marselisborg Gods med al jord solgt til Aarhus Kommune, og Humlehavehuset blev nu skovfogedbolig for N. Chr. Andersen som den første. Skovrider Pries var dog ikke helt tilfreds med, at Andersen hver søndag brugte mere tid på at sælge kogt vand og andre forfriskninger til aarhusianere på søndagsudflugt. Ud over at Andersen ifølge Pries forsømte sine pligter som skovfoged, så var serveringen tilmed ulovlig.

Derfor blev der i 1904 opført en rigtig restaurationspavillon med navn Friheden ved siden af Humlehavehuset. Om det skyldes utilfredsheden med Andersen, vides ikke, men samme år ansatte skovrider Pries en ny skovfoged til at passe pligterne fra Humlehavehuset.

Den nye skovfoged var M. Chr. Knudsgaard. Knudsgaard fik de næste 24 år stor betydning for beplantningen af nærområdet og anlæggelsen af Forstbotanisk Have. I 1928 gik Knudsgaard på pension, og Humlehavehuset stod ubeboet indtil 1942, hvor skovfogedassistent Carl Holm og familie flyttede ind. I de mellemliggende år havde udviklingen omkring det gamle hus været stor. Flere og flere mennesker søgte mod Friheden. Både til de almindelige søndagsudflugter, men også til store fejringer som 1. maj og grundlovsdag. Til de større arrangementer blev der ofte opsat boder og små forlystelser. I 1949 blev der anlagt en minigolfbane ved siden af det gamle stråtækte hus, og året efter kunne man både sejle i pedalbåde og spille friluftsskak på et kæmpeskakbræt.

Friheden begyndte mere og mere og ligne en forlystelsespark, og snakken derom blev også mere seriøs. I 1957 opsatte man på forsøgsbasis boder og forlystelser og afholdte flere arrangementer. Forsøget som rigtig forlystelsespark gik godt, og 2. maj 1958 blev sat som officiel åbningsdag for Folkeparken Friheden. 

Indvielsen forløb dog ikke helt som planlagt. Vejret var regnfuldt og blæsend og flere artister måtte opgive at optræde. De omkring 20.000 fremmødte gæster tog dog de mange uheld i højt humør, og mange trodsede det dårlige vejr for at se det store fyrværkerishow. Fyrværkerishowet blev dog ikke kun enden for indvielsesfesten, men også for Humlehavehuset.

Fyrværkeriet blev antændt ved en åben plæne ved siden af friluftsscenen. Den stærke blæst bar en gnist over i Humlehavehusets stråtag, der på trods af den megen regn antændte. Ilden blev hurtigt opdaget, og husets beboer Carl Holm fik gang i en vandslange, mens publikum hjalp med at tømme huset for møbler og andet inventar. Carl Holm havde været forudsigende og havde dagen forinden pakket alle vigtige papirer sammen, så de hurtigt kunne evakueres i tilfælde af brand. Ilden fik så godt fat i skovfogedhuset, at hverken Aarhus Brandvæsen eller Falck kunne redde huset, da de nåede frem. Da ilden endelig var slukket, var alt træværk og tag væk. Carl Holm blev inviteret hjem at sove ved direktør Kai Andersen, der havde været gæst i parken, og brandfolkene blev inviteret på en kop kaffe i Frihedens restaurant af rådmand Aage Marcher, der også havde været blandt parkens gæster.

I tiden efter gik diskussionen på, om skovfogedhuset skulle genopbygges. Nogle ønskede at indrette en hyggelig skovkro, men Humlehavehuset, der egentligt havde været folkeparkens oprindelse, blev ikke genopført. I stedet blev de sidste mure nedrevet, og der blev opført et cafeteria med navnet Humlehaven.

Læs mere om Humlehavehuset i AarhusWiki

Se dokumenter om Humlehavehuset i AarhusArkivet

 

Teksterne om områdets historie er lavet af Aarhus Stadsarkiv i samarbejde med Kongelundens Sekretariat.