Billedtekst. Postkort med den senere Christian 10. foran Marselisborg Slot. Ukendt fotograf, ca. 1902, Aarhus Stadsarkiv.

I 1898 stillede Aarhus Kommune 10 tønder land af Marselisborg Gods til rådighed til byggeriet. Den omkringliggende jord havde tidligere tilhørt Marselisslægten og indenrigsminister Hans Peter Ingerslev, som gav kommunens forkøbsret til området, hvorefter kommunen efter hans død kunne overtage det i 1896.

Marselisborg Slot er tegnet af kongelig bygningsinspektør Hack Kampmann, med input af Christian 10. Det blev bygget mellem 1899 og 1902.

Slotsparken blev anlagt af havearkitekten Lorents Christian Diederichsen i samarbejde med prinsesse Alexandrine. Den har dog gennemgået store forandringer siden anlæggelsen. I 1974 blev slotsparken åbnet for offentligheden, når slottet ikke er i brug. I samme forbindelse overtog Aarhus Kommune vedligeholdelsen af parken. Slotsparken er gennem tiden blev udvidet mange gange. Parken inkluderer en rosenhave og urtehave samt en række skulpturer.

I parkens sydlige ende i rosenhaven findes Tårnspiret, som Kongehuset kalder ”Villa Margarinely”. Det stammer fra Otto Mønsteds Margarinefabrik i København, der blev nedrevet i 1981.

Læs mere om Marselisborg Slot i AarhusWiki

Se dokumenter om Marselisborg Slot i AarhusArkivet

Se mange flere billeder af Marselisborg Slot

 

Teksterne om områdets historie er lavet af Aarhus Stadsarkiv i samarbejde med Kongelundens Sekretariat.