Billedtekst: Ole Rømer Observatoriet ved travbanen. Fotograf Arne Nyboe, ca. 2012, Aarhus Stadsarkiv.

Friedrich Krüger blev født i 1864 i Mecklenburg. Efter studietiden oprettede han sit eget observatorium i Altenburg, som han udstyrede med instrumenter for i alt 35.000 kr. – en meget stor sum penge omkring århundredeskiftet. Røg og støv fra den nærliggende minedrift gav dog dårlige observatorieforhold. Derfor søgte Krüger i 1908 Aarhus Byråd om tilladelse til at flytte sit observatorium til Aarhus.

Arkitekten Anton Rosen, som også stod bag tegningerne til Landsudstillingen i 1909, fik til opgave at tegne det nye observatorium, der kunne indvies 15. oktober 1911. Rosen tegnede også Krügers villa, som for Krügers egen regning blev bygget i forbindelse med observatoriet. Indtil Steno Museet blev indviet i 1994, husede Krügers villa Videnskabshistorisk Museum.

I 1956 blev Ole Rømer Observatoriet overtaget af Aarhus Universitet, og i dag bruges observatoriet stadigt til undervisning af vordende astronomer. Derudover er observatoriet åbent for offentligheden fra september til april, hvor man kan komme på rundvisninger.

Læs mere om Ole Rømer Observatoriet i AarhusWiki

Se dokumenter om Ole Rømer Observatoriet i AarhusArkivet

Se mange flere billeder af Ole Rømer Observatoriet

 

Teksterne om områdets historie er lavet af Aarhus Stadsarkiv i samarbejde med Kongelundens Sekretariat.