Gå til hovedindhold

Ugens Aarhushistorie: Idrætsparkens billeder

I disse dage kan vi fejre, at byen nu i 100 år har haft landets smukkeste idrætspark. 5. juni 1920 blev Aarhus Idrætspark indviet under overværelse af kong Christian 10. og dronning Alexandrine. Siden er idrætsparken blevet benyttet til et væld af aktiviteter, som ikke nødvendigvis har knyttet sig til de klassiske idrætsgrene. Stadsarkivet tager i dag et blik tilbage i historien på nogle af de lidt anderledes begivenheder, der har fundet sted på Aarhus Idrætspark gennem årene.

  • Læs op

Indhold

    Musikken

    Et utal af musikere har gennem de sidste 100 år spillet på Aarhus Idrætspark. Stadionet har lagt græs til alt fra danske Rugsted og Kreutzfeldt til Elton John, og hallerne har lagt gulv til store og små kunstnere. I 1955 besøgte den amerikanske jazzmusiker Louis Armstrong Aarhus Idrætspark med sit band, hvor han gav koncert i den nyindviede stadionhal. Den gamle stadionhal var under besættelsen brændt ned til grunden efter en sabotageaktion, og først i 1954 kunne en ny, tegnet af C.F. Møller indvies på samme sted. Også i 1957 gav jazzlegenden koncert i stadionhallen, hvor dette billede er taget.

    Se billedet på AarhusArkivet her: https://www.aarhusarkivet.dk/records/000150286

    Fotograf Børge Venge, 1957, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Tønderulning og tovtrækning

    Aarhus Idrætspark har gennem alle årene budt på oplevelser for både tilskuere og udøvere. Et eksempel herpå er Fagenes Fest, der opstod i besættelsesårene. Festdagene skabte sammenhold på tværs af faggrupperne og fik trænet lattermusklerne på både tilskuere og deltagere. Her dystede de forskellige faggrupper i alternative discipliner som tønderulning, stafet med spand og kost og den klassiske tovtrækning. I 1959 blev Fagenes Fest efter ti års pause genoplivet af Firmaklubberne. Her var der blandt andet dyst mellem brandvæsenet og Falck i brug af brandslangen og tovtrækning mellem blandt andre mejeristerne og ølkuskene fra Ceres. På billedet ses sidstnævnte i disciplinen, som de hev sejren hjem i.

    Se billedet på AarhusArkivet her: https://www.aarhusarkivet.dk/records/000333467

    Fotograf Børge Venge, 1959, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Festugens Festival Show

    I en årrække blev der i forbindelse med årets Festuge afholdt et stort show på Aarhus Idrætspark med sjove indslag og imponerende optrædener.

    10.000 tilskuere fandt i det gode vejr vej til idrætsparken i 1969 for at overvære Festugens Festival Show. Her kunne de fremmødte blandt se cykelløb med deltagelse af ingen ringere end Niels Fredborg, der på dette tidspunkt blandt andet var verdensmester i 1.000 meter på tid. Fredborg og de andre cykelryttere var dog iført kvindetøj og med fruerne siddende på bagsmækken til stor morskab for de mange tilskuere.

    Se billedet på AarhusArkivet her: https://www.aarhusarkivet.dk/records/000331817

    Fotograf Per Sauer, 1969, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Kongresser og stormøder

    Det er ikke kun underholdning, som har fundet sted på Aarhus Idrætspark. Hallerne har gennem årene været vært for mange kongresser, messer og møder. I foråret 1987 deltog over 1300 medlemmer af de pædagogiske fagforeninger BUPL og PMF i et stormøde i Stadionhallen om en strejke i protest mod de omfattende kommunale besparelser på institutionsområdet i Aarhus.

    Se billedet på AarhusArkivet her: https://www.aarhusarkivet.dk/records/000305440

    Fotograf Jens Tønnesen, 1987, Aarhus Stadsarkiv.

     

    De store fejringer

    På grundlovsdag i 2010 blev dronning Margrethes 70 års-fødselsdag markeret på Aarhus Idrætspark, der på netop denne dag selv fyldte 90 år. Her er det nogle små DGI-gymnaster fra blandt andet Højbjerg og Åbyhøj, klædt ud som margueritter, der venter på at komme ind og optræde på grønsværen. Også de lokale musikere Thomas Helmig og Tina Dickow var på scenen for at optræde for dronningen og de mange fremmødte tilskuere.

    Se billedet på AarhusArkivet her: https://www.aarhusarkivet.dk/records/000317817

    Fotograf Arne Nyboe, 2010, Aarhus Stadsarkiv.

     

    Stadsarkivet sætter fokus på Kongelundens historie

    Vision Kongelunden handler om udvikling af det største sammenhængende storbynære rekreative område i Danmark. Salling Fondene og Henrik Lind bidrager med 500 millioner kr. Vision Kongelunden afspejler byrådets visioner om, at Aarhus skal være en by, hvor vi hele tiden gentænker mulighederne for at udvikle byen i fællesskab. Sammen skal vi skabe rammerne for det gode liv.

    Et nyt stadion står på programmet som en del af en kommende visionsplanlægning.

    Geografisk dækker Kongelunden området fra Tivoli Friheden i nord til Varna og den uendelige bro i syd.

    Historien og fællesskaberne binder området sammen, og dem vil stadsarkivet og Århus Stiftstidende i samarbejde med Kongelundorganisationen fortælle om i de kommende år.

     

    Læs mere på https://kongelunden.aarhus.dk/omraadets-historie/.

     

    Sidst opdateret: 8. november 2023