Byens fodboldstadion ligger smukt og centralt placeret for enden af Stadion Allé og bagved den historiske, røde hovedbygning med en søjlehal som indgang til de to stadionhaller. En placering, der både forpligter og udfordrer, når ambitionen er at skabe et fodboldstadion med format og for fremtiden.

Internationale eksperter og referencer

Et hold af internationale stadioneksperter har derfor været hyret ind til at rådgive om udformningen af det nye fodboldstadion. Her var publikumsoplevelsen i højsædet, når krav til tribuner, siddepladser, fanzoner, salgsboder, lys, lyd og andre vigtige forhold skulle beskrives til konkurrenceprogrammet.

Referencerne kommer fra en lang række nyere europæiske fodboldstadions og selvfølgelig fra dialog med AGF Fodbold, fans og andre interesserede borgere. Det er et ønske at skabe et stadion, der både giver en god oplevelse til de mange nuværende fans, men også kan tiltrække flere og andre tilskuere. Derfor bliver også fx børn og unge spurgt til, hvad en god stadionoplevelse vil være for dem. Samtidig er ønsket et stadion, hvis fysik ikke vender ryggen til sine omgivelser, men i stedet åbner op og inviterer indenfor.

Det endelige design af stadion bliver valgt i en arkitekt- og projektkonkurrence, der blev udbudt ved årsskiftet 2021/2022 og bliver afgjort i løbet af 2022. Efter planen kan der fløjtes til kamp på det nye stadion i løbet af 2026, men den endelige og detaljerede tidsplan bliver først udarbejdet på et senere tidspunkt. Den vil også vise, om byens hold i en periode skal spille sine hjemmekampe et andet sted.

Bæredygtige og samlede løsninger

Det er besluttet at flytte den atletikbane, der i dag ligger rundt om grønsværen, til en anden placering. Det sker blandt andet for at skabe en bedre og mere intim fodboldoplevelse med publikum tættere på banen. Hvor atletikken og andre idrætsgrene og aktører, der måtte blive berørt, i stedet bliver placeret, skal tænkes ind i den udviklingsplan, der bliver udarbejdet som en samlet plan for hele Kongelundens område. Det er desuden en ambition at bygge og nedbryde så bæredygtigt som muligt.

 

 

Seks teams deltog i det første udbud i konkurrencen om et nyt fodboldstadion. Tre teams er herefter blevet udpeget som ligeværdige vindere, der er gået videre til anden udbudsrunde, hvor de skal aflevere et revideret forslag. Du kan se de tre tilbageværende hold herunder.

Her kan du se, hvem der deltager i bedømmelsesprocessen i projektkonkurrencen om et nyt fodboldstadion.

Bedømmelsesudvalg

Jacob Bundsgaard, borgmester, Aarhus Kommune

Rabia Azad-Ahmad, rådmand, Kultur- og Borgerservice

Steen Stavnsbo, rådmand, Teknik og Miljø

Jens Bjerg Sørensen, Salling Fondene

Henrik Lind, Lind Invest

Christian Budde (V), medlem af Politisk Følgegruppe

Mette Bjerre (SF), medlem af Politisk Følgegruppe

Bjarne Hammer, arkitekt MAA, fagdommer udpeget af Akademisk Arkitektforening

Martin Krogh, Arkitekt MAA, Fagdommer udpeget af Kongelundens Sekretariat

Anne Mette Boye, stadsarkitekt, Aarhus Kommune

Trine Berthold, arkitekt MAA, projektleder for Nyt Stadion i Aarhus

Rådgiverpanel

Der er udpeget et rådgiverpanel for bedømmelsesudvalget med følgende medlemmer:

Søren Bitsch Christensen, stadsarkivar, Aarhus Kommune

Charlotte Storm Gregersen, direktør for Kultur- og Borgerservice

Heidi Frostholm Holch, forvaltningschef, Kultur- og Borgerservice

Henrik Seiding, direktør for Teknik og Miljø

Luise Pape Rydahl, forvaltningschef, Teknik og Miljø

Alvaro Arriagada, projektdirektør, Kongelundens Sekretariat

Lars Fournais, Bestyrelsesformand, AGF

Jacob Nielsen, adm. direktør, AGF

Lars Peder Pedersen, Rambøll, strategisk bygherrerådgiver