Byens fodboldstadion ligger smukt og centralt placeret for enden af Stadion Allé og bagved den historiske, røde hovedbygning med en søjlehal som indgang til de to stadionhaller. En placering, der både forpligter og udfordrer, når ambitionen er at skabe et fodboldstadion med format og for fremtiden.

Internationale eksperter og referencer

Et hold af internationale stadioneksperter har derfor været hyret ind til at rådgive om udformningen af det nye fodboldstadion. Her var publikumsoplevelsen i højsædet, når krav til tribuner, siddepladser, fanzoner, salgsboder, lys, lyd og andre vigtige forhold skulle beskrives til konkurrenceprogrammet.

Referencerne kommer fra en lang række nyere europæiske fodboldstadions og selvfølgelig fra dialog med AGF Fodbold, fans og andre interesserede borgere. Det er et ønske at skabe et stadion, der både giver en god oplevelse til de mange nuværende fans, men også kan tiltrække flere og andre tilskuere. Derfor blev også fx børn og unge spurgt til, hvad en god stadionoplevelse vil være for dem. Samtidig er ønsket et stadion, hvis fysik ikke vender ryggen til sine omgivelser, men i stedet åbner op og inviterer indenfor.

Projektkonkurrence i foråret 2022

I december 2021 blev en projektkonkurrence om det nye fodboldstadion skudt i gang med en prækvalifikation blandt 42 interesserede danske og internationale arkitekter.

Ud af disse blev seks teams bestående af danske og internationale stjernearkitekter udvalgt til at deltage i projektkonkurrencen, og i løbet af foråret blev bedømmelsesudvalget præsenteret for de seks forslag i anonym form.  

Se de 6 teams her 

  • Zaha Hadid Architects (UK) i samarbejde med Sweco Danmark A/S og Tredje Natur ApS (KONKURRENCEVINDER)
  • Cobe i samarbejde med AFL Architects (DE) og Buro Happold (DK)
  • Dorte Mandrup i samarbejde med Kristine Jensen Landskab & Arkitektur, Schlaich Bergermann Partner (DE), Birkmose Consulting, AGN (US) og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma
  • Dissing + Weitling i samarbejde med Kengo Kuma & Associates (JP), MASU planning Aps, MOONN, Arup (DE) og Walt Galmarini (CH)
  • SCAU (UK) og Arkitema i samarbejde med LYTT Architecture, COWI og Buro Happold (UK)
  • 3XN i samarbejde med HKS Architects (US), Schønherr, MOE og Arup (DK)

Har du lyst til at se forslagene fra de teams, som deltog i konkurrence, kan du se dem nedenfor.

Du kan også læse konkurrenceprogrammet her

Udbud med forhandling i efteråret 2022

Tre projektforslag – fra Zaha Hadid Architects, Cobe og Dorte Mandrup – var så stærke, at bedømmelsesudvalget valgte at udpege dem alle som ligeværdige vindere af projektkonkurrencen. De gik videre til en udbudsrunde med forhandling i efteråret 2022, hvor de tre forslag blev bearbejdet i dialog med et forhandlingsudvalg. Det var denne proces, der den 14. december 2022 endte ud med at pege på Skovens Arena fra Zaha Hadid som vinder. 

Hvad sker der nu med nyt stadion?

I første halvdel af 2023 vil vi sammen med vinderteamet og AGF kvalificere det tegnede forslag. Parallelt hermed skal vi gennem et udbud finde den entreprenør, der skal bygge stadion. I anden halvdel af 2023 går vi sammen med den valgte entreprenør og vinderteamet i gang med at beskrive byggeriet i detaljer, inden vi i 2024 så småt begynder nedbrydning af det nuværende stadion. Byggefasen forløber over fire etaper frem mod den forventede indvielse af nyt stadion i sommeren 2026.

De øvrige konkurrenceforslag