Gå til hovedindhold

Havreballe Skov

Havreballe Skov er den nordligste del af Marselisskovene. Med en placering helt tæt på byen er skoven let at komme til og et populært mål for aarhusianernes søndagstur. Med smukke træer og søer er Havreballe Skov et dejligt sted både at gå, løbe eller cykle.

  • Læs op

Indhold

    Navnet Havreballe stammer tilbage fra 1300-tallet og betyder havrebakken. Skoven tilhørte hovedgården Havreballegård (Kronens sædegård) – senere kaldet Marselisborg. Det nærtliggende Marselisborg Gymnasium er opført på samme sted, som gården lå.

    Havreballe Skov blev udsat for store ødelæggelser under 2. Verdenskrig. I alt beslaglagde tyskerne (primært den tyske marine) 13 ha og opførte bunkers, barakker og veje. Området var omkranset af to pigtrådshegn. En del af skoven var også mineret. Efter krigen var der i en periode lejr for tyske flygtninge i området øst for Kongevejen.

    Senere blev barakkerne fjernet, og i 1949 blev sårene i skoven helet med nyplantninger af især eg, og i dag er der også bøg og ask.

    I Havreballe Skov finder du også en bålhytte, der er ideel til skovture og familieudflugter, hvis du gerne vil have mulighed for at komme i ly under tag. Tæt på finder du Kalvehaven, der er et åbent græsareal med to fodboldmål, hvor I kan spille en omgang fodbold, rundbold og andre mere pladskrævende aktiviteter.

    Under et stort, gammelt bøgetræ tæt ved bålhytten og Kalvehaven finder du en bålplads omkranset af tre store sten, der idyllisk ligger ud til en stor, åben lysning, hvor du kan bage pandekager, snobrød eller riste skumfiduser. Husk selv brænde til bålet eller prøv at samle tørre kviste og grene i skoven.

    Havreballe Skov er én af de officielle hundeskove i Aarhus, hvor det er tilladt at gå tur med din hund uden snor. Dog altid under forudsætning af, at den er under fuld kontrol. Hvis du er i tvivl, om din hund vil lystre, skal den altid være i sno, også selvom I er i en hundeskov. På den måde er du med til at sikre, at alle hunde og gæster får en god oplevelse. Hundeskovene er afmærkede med skiltning.

    Sidst opdateret: 10. januar 2024