Gå til hovedindhold

Aarhus genbruger flere tusinde stadion-sæder

Nu begynder nedrivningen af De hviie’s hjemmebane i Aarhus, så et nyt, banebrydende stadion kan stå klar. Som det første bliver flere tusinde sæder samt betontrapper mv. taget ned til genbrug.

 • Læs op

Indhold

  Skurbyen er sat op, og maskinerne står klar til at tage første bid af hovedtribunen på stadion i Aarhus. Byens gamle stadion skal rives ned, så et nyt stadion tegnet af den verdenskendte tegnestue Zaha Hadid Architects fra London kan skyde op på den ikoniske placering for enden af Stadion Allé og midt i skoven.

  Men før nedbrydningen for alvor går i gang, har Aarhus Kommune og AGF reserveret samlet 2.500 sæder, som efter planen skal genbruges på andre af byens idrætsanlæg.

  Beton bliver i området

  Også trappetrin og såkaldte L-elementer i beton fra tribunerne får nye funktioner rundt i området omkring det nye stadion, hvor en opdateret idrætsby med bl.a. et nyt atletikstadion og en ny stor aktivitetsplads skyder op over de næste par år.

  Vores udgangspunkt er et ønske om at genbruge eller genanvende så meget som muligt af det, vi tager ned. Jo mere, vi kan genbruge, jo mindre nyt skal der produceres, og i byggeriet er det typisk fremstillingsprocessen, der er tung på klimakontoen.

  Hardy Pedersen, projektdirektør for Kongelunden

  Stor interesse for genbrug og genanvendelse

  Det er nedbrydningsfirmaet P. Olesen, der som en del af entreprisekontrakten råder over det stål, beton og øvrige materialer, der bliver tilbage fra det eksisterende stadion. Ud over de plastsæder og betonelementer mv., som Aarhus Kommune og AGF allerede har sat sig på til genbrug, har der også været henvendelser fra bl.a. andre sportsklubber rundt i landet om at aftage sæder m.m. Hvorvidt der for de resterende materialer bliver tale om direkte genbrug eller genanvendelse i form af fx omsmeltning, ligger endnu ikke fast.

  Selv om hovedtribunen på stadion nu som det første forsvinder, vil AGF stadig spille sine Superligakampe på stadion i hele 2024. Først herefter bliver resten af det eksisterende stadion taget ned. Det er A. Enggaard, der som hovedentreprenør har ansvaret for stadion-projektet.

  Sidst opdateret: 22. januar 2024