Gå til hovedindhold

Historiske haller og nyt stadion skal sikres mod blød jord

Skurbyen er sat op, og maskinerne står klar til at gå i gang med første etape på vej mod et nyt fodboldstadion i Aarhus. Men først skal det sikres, at den historiske nabobygning ”Stadionhallerne” sammen med det nye stadion kan stå sikkert på sit fundament. Det har vist sig at være en større og mere tidskrævende opgave end først antaget.

 • Læs op

Indhold

  At jordbundsforhold kan være udfordrende, ser vi for øjeblikket flere skræmmende eksempler på. Ingeniørrådgiveren på byggeriet af et nyt fodboldstadion i Aarhus har da også gennem de seneste måneder foretaget grundige undersøgelser af jorden i stadionområdet.

  Her har det vist sig, at dele af det nuværende stadion står på såkaldt ikke-bæredygtige jordaflejringer. Det gælder bl.a. hovedtribunen på det nuværende stadion, som i dag er sammenbygget med bagsiden af Stadionhallerne, og som efter planen bliver taget ned som det første i nedrivningsprocessen.

  Kan koste tid

  Løsningen er at etablere det, man i fagsprog kalder en sekantpælevæg for at stabilisere den historiske bygning, hvorefter man kan fjerne de bløde og ikke-bæredygtige jordlag ved Stadionhallerne og hovedtribunen.

  Der er tale om en velkendt, men tidskrævende manøvre, som derfor også i værste fald kan forsinke stadionbyggeriet i op til fem måneder. Projektet holdes fortsat inden for den fastsatte økonomiske ramme.

  Borgmester: Den ansvarlige vej at gå

  ”Vi er selvfølgelig ærgerlige over en eventuel forsinkelse af projektet, det havde vi helst været foruden. 

  Men i det perspektiv, at vi kan fremtidssikre den markante røde bygning Stadionhallerne med stor kulturhistorisk værdi for vores by og det fantastiske stadion, vi lige nu skriver ny historie ved at opføre, så er det den eneste ansvarlige vej at gå,” siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, der er formand for projektets styregruppe.

  Åbningsår er fortsat 2026

  Ifølge den nuværende tidsplan skal det nye stadion stå klar til første kamp midt i 2026. Det er fortsat forventningen, at stadion bliver færdigt i løbet af 2026.

  AGF spiller sine hjemmekampe på det nuværende stadion i hele 2024, mens nedrivningen af hovedtribunen og sikringen af jordbundsforholdene sker. Herefter flytter klubben midlertidigt sine kampe til Vejlby.

  Sidst opdateret: 8. februar 2024