Gå til hovedindhold

Plan for Danmarks største rekreative område på plads

Retningen for udviklingen af det 200 ha. store rekreative område Kongelunden med nogle af Aarhus’ største attraktioner og idrætsfaciliteter er nu sat med byrådets vedtagelse af en samlet udviklingsplan.

  • Læs op

Indhold

    Med nogle af byens største og ældste attraktioner som Tivoli Friheden, stadion og Mindeparken har det rekreative område Kongelunden i mere end hundrede år været et skattet udflugtsmål for aarhusianerne. Nu er en samlet udviklingsplan for området på plads, der skal fremtidssikre Kongelunden som en moderne ramme om events inden for sport, kultur og erhverv.

    Natur, trafik og idræt er hovedtemaer

    Udviklingsplanen for Kongelunden bygger på et konkurrenceforslag fra et tværfagligt team med Holscher Nordberg i spidsen, hvis hovedtematikker fortsat er til stede i den endelige plan:

    • Naturen og skovens rum og karakter skal være den visuelle og forståelsesmæssige ramme for den fremtidige udvikling af Kongelunden som en samlet destination.
    • Midlertidige forsøg skal vise vejen for at fredeliggøre området for gennemkørende trafik.
    • En levende og inviterende idrætscampus skal øge interessen for folkesundhed i Aarhus.
    Nogle af de første, synlige tiltag bliver en række nye idrætsanlæg i form af et nyt fodboldstadion, et nyt atletikstadion, et nyt ankerpunkt for cykling og et nyt Sportens Hus for talent- og elitesport.

    Mere sammenhængende stisystemer og ruter for gående og cyklister står sammen med bedre wayfinding og støttepunkter som fx grejbanker, toiletter og infosteder også højt på listen over konkrete ønsker på kort sigt.

    Høringssvar giver større justering


    Forud for byrådets endelige vedtagelse af udviklingsplanen for Kongelunden ligger en grundig proces med bl.a. tekniske forundersøgelser, fagkonkurrencer og en omfattende bruger- og borgerinddragelse. Senest har planen været i offentlig høring, hvilket har medført en enkelt større og nogle mindre justeringer.

    Konkret er et scenarie med ca. 760 nye, permanente parkeringspladser på det indre areal af Jydsk Væddeløbsbane taget ud af planen. Det skyldes dels, at der er blevet lyttet til protester fra naboer og væddeløbsbanen selv, dels at løsningen ville blive meget dyr.
    Samtidig er det blevet besluttet at udarbejde en grøn mobilitetsplan for hele Aarhus by, som også Kongelundens trafik- og parkeringssituation skal håndteres i.

    "Det har været overvældende at opleve den kæmpe interesse og kærlighed, der er blandt aarhusianerne til Kongelunden. Tak for alle input. Nu står vi med den plan, der skal omsætte vores visioner for området til virkelighed. En 100-års plan, som jeg glæder mig utrolig meget til de første resultater af i form af en moderne idrætsby med et fantastisk nyt fodboldstadion."

    Jacob Bundsgaard, borgmester

    "Med udviklingsplanen får aarhusianerne et fantastisk Kongelunden med plads til både byliv og naturen. Samtidig får vi forberedt området, så det bedre kan håndtere nogle af fremtidens klimaudfordringer. Der er i styregruppen enighed om, at det er vigtigt, at vi får sørget for, at man kan komme smidigt rundt i området både i hverdagen og ved de store events, og vi vil gennem en række midlertidige forsøg finde frem til en god løsning."

    Nicolai Bang, rådmand for Teknik og Miljø

    "Det er fantastisk, at så mange har engageret sig i Kongelunden og dermed bidrager til at gøre projektet endnu bedre. Vi har med etablering af Kongelunden mulighed for at etablere et helt unikt sportscampus, og det er naturligvis en mulighed, som vi skal gribe og udvikle yderligere på i fremtiden. I Kongelunden ønsker vi at skabe endnu større synergi og fællesskab på tværs af det hele i de nye, opdaterede rammer i Idrætsbyen. Engagementet og indsatsen fra de mange brugere er enormt, og jeg glæder mig til at se ambitionerne blive til virkelighed."

    Mahad Yussuf, rådmand for Kultur og Borgerservice
    Sidst opdateret: 12. januar 2024