Gå til hovedindhold

Jydsk Væddeløbsbane

På arealet lige syd for Aarhus Idrætspark ligger Jydsk Væddeløbsbane. Væddeløbsbanen blev indviet søndag den 29. juni 1924. Blandt tilskuerne på den første løbsdag var grever, ritmestre og godsejere, og som Århus Stiftstidende berettede den efterfølgende dag, så var det nemmere at nævne de lokale spidser, der ikke var til stede, end dem, der var.

Indhold

    Billedtekst: Travløb på Jydsk Væddeløbsbane, muligvis i forbindelse med genindvielsen 23. juni 1940. Stadsingeniørens Kontor, ca. 1940, Aarhus Stadsarkiv.

    Jydsk Væddeløbsforening havde siden stiftelsen i 1898 afholdt flere væddeløb i omegnen af Aarhus. De fleste blev afholdt på Marselisborg Mark, men enkelte gange blev der også afholdt væddeløb på Skejby Mark. Bortset fra enkelte undtagelser i 1910’erne var alle væddeløbene galopløb. Aarhus havde ingen travtradition, og både Skejby og Marselisborg Mark var alt for ujævne og kuperede til travløb.

    Med den nye væddeløbsbane fik travsporten mulighed for at få fodfæste i byen. Den nyanlagte væddeløbsbane blev anlagt på et skrånende terræn syd for Aarhus Idrætspark og bestod af en 1200 meter lang græsbane til fladløb og inderst fandtes en bane med fire faste forhindringer til steeplechase-løbene. Væddeløbsbanen var også forsynet med måltårn, totalisatorboder, tribune og en restaurant.

    I 1930’erne blev væddeløbsbanen udvidet og moderniseret ad flere omgange. Det betød, at banens tidligere niveauforskel på ni meter blev reduceret til fire meter, samtidigt med at der blev anlagt en tunnel under banen. Tilskuerne kunne nu følge hestene i hele banens længde, da terrænet i midten af banen var blevet udjævnet, samtidigt med at der var blevet opført terrasser i forskelligt niveau til ståpladser. Oprindeligt var hele projektet budgetteret til 644.000 kr., men det endte med at løbe op i 1,4 millioner kr.

    Billedtekst: Galop på Jydsk Væddeløbsbane, ca. 1935. Foto: Aage Fredslund Andersen, Aarhus Stadsarkiv.

    Helt op i 1980’erne var væddeløbsbanen stadig et af byens mest populære udflugtsmål og tiltrak flere gæster end for eksempel Den Gamle By og Aarhus Idrætspark.

    I dag benyttes anlægget blandt andet af Jydsk Galophesteejerforening, Århus Travklub og Jydsk Pony Væddeløbsforening.

     

    Læs mere om Jydsk Væddeløbsbane i AarhusWiki

    Se dokumenter om Jydsk Væddeløbsbane i AarhusArkivet

    Se mange flere billeder af Jydsk Væddeløbsbane

    Teksterne om områdets historie er lavet af Aarhus Stadsarkiv i samarbejde med Kongelundens Sekretariat.

    Sidst opdateret: 29. december 2023