Mindeparken
Marselisborg Mindepark blev indviet 5. juli 1925. Parken er omkranset af Kongevejen, Carl Nielsens Vej, Strandvejen og Oddervej. I 1934 blev det store Marselisborg Monument indviet i Mindeparken til ære for de danskere, som faldt under 1. verdenskrig.
Billedtekst: Mindeparken med Donbækhusene til venstre i billedet og området, hvor Marselisborg Monumentet senere blev opført, i midten af billedet. Stadsingeniørens Kontor, ca. 1925, Aarhus Stadsarkiv.
At der ikke er villabebyggelse, hvor Mindeparken ligger i dag, kan vi takke Christian 10. for. Da han som kronprins i 1902 rykkede ind i det nybyggede Marselisborg Slot, blev området foran slottet kaldt for Marselisborg Mark eller Skovmarken. Fra slottet var der en smuk udsigt ud over Skovmarken og Aarhus Bugt.
Denne udsigt ønskede kronprinsparret ikke ødelagt af byrådets påtænkte planer om at udstykke området foran slottet til parceller og villaer. Derfor indgik kronprinsen en forpagtningsaftale med byrådet, hvor han for en 10-årig periode forpagtede området og derved undgik, at der blev bygget på det.
Der var i byrådet bred tilslutning til at lave parken til et mindested for faldne danskere under 1. verdenskrig. Nogle havde først været fortalere for, at det kun skulle gælde faldne på de allieredes side, hvor mange var faldet i den amerikanske hær. Idéen blev ikke officielt vedtaget, men sammen med en idé om at gøre parken til et mindested for berømte udlandsdanskere var dette en af grundene til, at der blev søgt knyttet stærke bånd til dansk-amerikanere. Indvielsen af Mindeparken i 1925 fandt da også sted 5. juli; dagen efter dansk-amerikanerne havde fejret den amerikanske uafhængighedsdag ved Rebild Bakker, hvilket muliggjorde et stort opbud af dansk-amerikanere til Mindeparkens åbning.
Siden indvielsen i 1925 er Mindeparken blevet udvidet flere gange med tilstødende områder. I 1930 blev parken udvidet mod nord ved Carl Nielsens Vej med en blomsterpark, kaldet Rømerhaven. I 1934 blev parken udvidet mod sydøst ved Oddervej med Donbækhaven, en blanding af græsplæner med rhododendron, træer og surbundsbede. I 1944 og 1947 fulgte udvidelser mod syd med græs- og skovområder ved Frederikshøj Kro.
I dag forvaltes Mindeparken af Aarhus Kommune.
Billedtekst: Mindeparkløbet i 1970. Fotograf Børge Venge, Aarhus Stadsarkiv.
Læs mere om Mindeparken i AarhusWiki
Se dokumenter om Mindeparken i AarhusArkivet
Se mange flere billeder af Mindeparken
Teksterne om områdets historie er lavet af Aarhus Stadsarkiv i samarbejde med Kongelundens Sekretariat.