Gå til hovedindhold

Grøn mobilitet til Kongelunden

Et stort flertal i Aarhus Byråd har indgået aftale om en grøn mobilitetsplan for Aarhus. Aftalen peger bl.a. på en række konkrete initiativer for Kongelunden.

  • Læs op

Indhold

    Onsdag den 7. august blev der sat en politisk retning for den fremtidige udvikling af mobiliteten i Aarhus med en bred politisk aftale, der sigter mod at styrke den kollektive trafik, at flere skal tage cyklen eller gå, imens færre skal tage bilen.

    Det skal både give bedre tilgængelighed, mere byliv og grønt samt en betydelig CO2-reduktion.

    I aftalen er der lagt op til nedenstående konkrete tiltag, som direkte berører Kongelunden og ligger i forlængelse af Udviklingsplan for Kongelunden. Den konkrete udmøntning og tidsplan herfor er endnu ikke planlagt.

    Kongelunden som rekreativ trafik-ø: 5 mio. kr. i 2025

    En trafik-ø er et afgrænset område, hvor det skal være trygt at færdes til fods og på cykel. Der er fri bevægelse i, ind og ud af en trafik-ø for gående, cyklister og busser, mens biler kun kan færdes inden for trafik-øen eller køre ærindekørsel til og fra.

    Skal man som bilist bevæge sig fra én trafik-ø til en anden, kan det ikke ske ved gennemkørsel – her skal man bruge det overordnede trafiknet.

    Busvendeplads: 5 mio. kr. i 2025

    Den kollektive trafikbetjening til Kongelunden styrkes med etablering af en ny busvendeplads ved Kongelunden (på Jyllands Allé) samt bedre busbetjening i forbindelse med store arrangementer i Kongelunden. 

    Serviceniveauet i den kollektive transport opgraderes, ligesom der afsættes midler til forsøg med arrangementskørsel.

    Gratis kollektiv trafik til idræts- og kulturarrangementer 

    i bl.a. Kongelunden: 1 mio. kr. om året fra 2025 – 2028

    Mere parkering i P-huse, mindre på gaden

    En analyse skal undersøge, om der er behov for yderligere parkeringskapacitet i kanten af midtbyen. I givet fald er en af mulighederne, der peges på, et parkeringshus i forbindelse med tunnelprojektet under Marselis Boulevard, som dermed også kan fungere i forbindelse med Kongelunden.

    Hvad sker der nu?

    Aftalen mellem partierne skal munde ud i en grøn mobilitetsplan.

    Inden planen præsenteres for byrådet, skal der gennemføres en ambitiøs samfundsdialog, hvor aarhusianere, erhvervsliv og foreninger får mulighed for at komme med input til de initiativer, som et flertal i byrådet foreslår at sætte i værk.

    Her kan du læse hele aftalen om en grøn mobilitetsplan og de tilhørende bilag.

    Sidst opdateret: 27. august 2024