Velkommen i Kongelunden, byens grønne hjerte 💚

Kongelunden skal være et sted for alle aarhusianere og byens gæster. Det er her, børnene skal prøve kræfter med klatrestativet og den vilde rutsjebane. Det er her, vi skal mødes til en rolig gåtur i den smukke natur. Det er her, vi skal få et sug i maven, når byens mange dygtige sportshold præsterer. Det er her, vi skal fordybe os i historien bag de smukke bygninger og skønne, grønne områder, hvor der både er plads til dyr, mennesker og planter. 

Vision Kongelunden er et ambitiøst byudviklingsprojekt for og med aarhusianerne. Med Vision Kongelunden ønsker et samlet byråd at åbne området, skabe sammenhæng og give alle adgang til de mangfoldige muligheder, som Kongelunden byder på.

Kongelunden i dag

Kongelunden er det største sammenhængende storbynære, rekreative område i Danmark. Geografisk dækker Kongelunden et godt 200 hektar stort område fra Tivoli Friheden i nord til Varna og den uendelige bro i Syd – et område på størrelse med Tiergarten i Berlin. Inden for en afstand af 5 km bor der 200.000 aarhusianere.

Kongelunden rummer flere store idrætsfaciliteter og attraktioner og ligger helt unikt i den store landskabelige sammenhæng med Aarhus Bugt og Marselisborg Skovene.

Kongelunden

Visionen

Aarhus Byråd har vedtaget fem bystrategiske pejlemærker for Vision Kongelunden.

De 5 pejlemærker:

  • Udvikle flere destinationer og potentialet som samlet attraktion
  • Et centrum for livskvalitet og store og små fællesskaber
  • En moderne ramme for events inden for sport, kultur og erhverv
  • Dedikere delområder til plads til ro, eftertanke og viden
  • Aktivere og demokratisere området

En vigtig del af Vision Kongelunden er også opførelsen af et nyt, smukt og banebrydende fodboldstadion til Aarhus.

Til at realisere Vision Kongelunden har Aarhus fået tilsagn om en kæmpe gave og donation fra Salling Fondene og Lind Invest på 500 millioner kroner - 250 mio. fra hver.

Ud over disse generøse donationer, der gør projektet muligt, så har Aarhus Kommune afsat 250 mio. kr. til projektet - heraf er 50 mio. kr. dedikeret til infrastruktur.

Læs mere om baggrunden for Vision Kongelunden her

Du kan også høre medlemmerne af den politiske styregruppe i forbindelse med borgermødet den 8. juni 2020 fortælle om deres visioner for Kongelunden.

"Kongelunden har været en del af livet i Aarhus i mere end hundrede år, og det at forene historien med fremtiden og fornyelsen – de mange forskellige interesser, der nogle gange går på tværs af hinanden, det kommer til at slå gnister. Det giver liv til en proces, som jeg er helt overbevist om, kommer til at munde ud i noget, der bliver fuldstændig unikt for Aarhus og en fantastisk ramme om livet i byen – også i de næste hundrede år"

"Så unikt et område som Kongelunden er og med det format, det er muligt at skabe herude, så er der en kæmpe mulighed for at lave et nyt vartegn for byen, som kan være med til at brande Aarhus. Det er vigtigt for byens erhvervsliv, at man har et stærkt brand som by"

"Vi skal holde fast i naturen og udvikle det rekreative område, som Kongelunden er til gavn for beboerne i området og for resten af byen. Vi skal være ambitiøse på Aarhus’ vegne og skabe et af Danmarks bedste idræts- og naturområder, som binder mennesker sammen. Og det skal give genklang i hele Danmark"

 

"Kongelunden er et utroligt vigtigt projekt for Aarhus, der vil være med til at sætte byen på landkortet, også når vi kigger lidt ned i Europa. Kongelunden kommer til at betyde rigtigt meget for Aarhus. Ikke mindst det nye stadion, der længe har været et brændende ønske for mange, men samtidig får vi en helhedsorienteret løsning, hvor alt er integreret i den store grønne flotte kile, der ligger midt i byen"

"Der er et stort uforløst potentiale i hele området, ikke bare omkring det nye stadion, men også omkring den infrastruktur, der skal bygges op og de vigtige pejlemærker, der er i hele projektet. Det høje ambitiøsniveau skal fastholdes. Det bliver en stor opgave, hvor der skal bruges kræfter på at holde momentum, skabe engagement og findes fælles fodslag mellem områdets mange interessenter og brugere i det her fantastiske projekt"