Kunststrategi for Kongelunden
Kongelundens Sekretariat har udarbejdet en kunststrategi for Kongelunden.
Kongelunden har stærke traditioner for kunst. Området rummer adskillige inden- og udendørs kunstværker med en høj koncentration i Marselisborg Slotshave. Slotshaven er åben for publikum, når der ikke er residens på slottet.
Det var kongeparret, der var initiativtagere til skulpturudstillingen Sculptures by the Sea, der med stor succes tiltrak mange besøgende til Tangkrogen, Mindeparken og kyststrækningen mod syd. Det sluttede foreløbigt med ARoS Aarhus Kunstmuseums Triennal THE GARDEN i 2017.
En kunststrategi for Kongelunden
Kunststrategien for Kongelunden sætter en samlet retning og formulerer et stærkt, overordnet koncept for arbejdet med kunst i Kongelunden. Strategien understøtter Vision Kongelundens bystrategiske pejlemærker.
Der er ligeledes udarbejdet et handlingskatalog med tiltag, som vi vil arbejde med i de kommende år, og tiltag, som kan tages op på et andet tidspunkt.
Strategien og handlingskataloget er godkendt i den Politiske Styregruppe for Kongelunden i november 2024. Udviklingen af strategien har været støttet af Statens Kunstfond.
Kunststrategi for Kongelunden (tryk på billedet) | |
Tværfaglig rådgivergruppe
Formuleringen af kunststrategien har bl.a. involveret en tværmagistratslig rådgivergruppe sammensat med et bredt felt af forskellige fagligheder med interesse i Kongelunden, i Aarhus og i kunsten:
- Birgit Bjerre, Billedkunstrådet i Aarhus Kommune
- Kulturkonsulent Maria Work Nygaard, Kulturforvaltningen
- Stadsarkitekt Anne Mette Boye, Teknik og Miljø
- Driftsansvarlig for legepladser, inventar og skulpturer Hans Henrik Rasmussen, Teknik og Miljø
Kunstfaglig rådgiver
Kunstfaglig rådgiver Jane Løvschall Dolmer, IN SITU, har været rådgiver på formulering af kunststrategien. Ekstern konsulent Karina Lykkesborg har deltaget i konceptudviklingen.
"Det har været en stor fornøjelse at samarbejde med sekretariatet og alle involverede aktører. Kongelunden er et område med et stort potentiale, og det har været spændende at være en del af arbejdet med at udvikle nye rammer for kunst og kunstoplevelser. Jeg glæder mig til, at visionerne i de kommende år skal omsættes til virkelighed og området vil berige både aarhusianerne og alle andre besøgende med unikke kunstoplevelser mange år frem".
Billedkunstrådet i Aarhus Kommune
Billedkunstrådet i Aarhus udtaler om kunststrategien:
"Billedkunstrådet værdsætter, at Kongelunden her arbejder med en kunststrategi, som efterstræber kvalitet og nøje udvælgelse. Vi er glade for, at der arbejdes hen mod at bruge byens egne kapaciteter, såvel som nationale og internationale. Vi vil se frem til at se området varsomt orkestreret, og til at se skoven og den ro og andethed den giver rum for, respekteret. Vi vil glæde os til at se værker, som forholder sig til Kongelundens helt særegne natur, historie, rum og anvendelse".
Perspektiverne i performative elementer i Kongelunden
Hør Aarhus Teaters direktør Trine Holm Thomsen fortælle om mulighederne i at arbejde med performative kunstarter i Kongelunden.
Nuværende kunst i Kongelunden
Der er kunst forskellige steder i Kongelunden - for enden af Stadion Allé, i Mindeparken, Forstbotanisk Have, på Kongevejen og naturligvis i Marselisborg Slotspark.
Du kan kan læse meget mere om de enkelte kunstværker og skulpturer på denne side: Kunst i Kongelunden.
Og har du lyst til at gå en tur i området og se opleve områdets kunst, så har vi lavet et kort, du kan følge. Det kan downloades i boksen nedenfor.